Oordopje om taal te leren

Credit afbeelding: Leonard Lab/UCSF/Jhia Louise Nicole Jackson

Een vreemde taal leren is helemaal niet makkelijk. Zeker niet als de taal veel klanken gebruikt die in je moedertaal niet bestaan. Denk maar aan onze rollende R voor Engelsen, of de Britse ‘th’ voor sommige Vlamingen. In California ontwikkelde men een oordopje dat je helpt bij het leren van een vreemde taal met vreemde klanken.

 

Een sleutelzenuw voor klanken

De neurowetenschappers aan de universiteit van Pittsburgh en van Californië San-Fransisco onderzochten de laatste jaren manieren om de taalbarrières in de wereld te overwinnen. Nu hebben ze misschien wel een oplossing gevonden. Het gaat om een soort oordopje dat een sleutelzenuw stimuleer, waardoor de drager beter vreemde klanken kan interpreteren en onthouden.

Vooral talen waarbij de van betekenis van woorden verandert wanneer de toonhoogte verschilt, kunnen hiermee veel makkelijker geleerd worden. Het Mandarijn, bijvoorbeeld, is een taal die erg moeilijk te leren is omdat voor ons bijna onhoorbare verschillen in klant een volledig andere betekenis aan een woord kunnen geven.

 

Een superzenuw

De zenuw die het oordopje prikkelt, de vaguszenuw, wordt al jaren door dokters gebruikt om epilepsie de behandelen. De laatste jaren werd ook duidelijk dat een behandeling van de zenuw positieve effecten heeft bij de bestrijding van allerhande ziektes. Onder andere depressies, allergieën en astma worden tegenwoordig behandeld door deze superzenuw te gebruiken.

Wat nu precies zorgt voor de genezing van deze ziektes, is niet helemaal duidelijk. Men is actief bezig met het onderzoeken van deze behandelingstechniek, dus wie weet wat de behandeling in de toekomst nog allemaal kan doen.

Onderzoekers vermoeden dat het prikkelen van de zenuw de hersenen helpt om te focussen. Het brein kan bepaalde zaken, zoals klanken, beter waarnemen. Wat dit oordopje extra speciaal maakt, is dat het de zenuw aanstuurt van buiten het lichaam.

 

Een taal leren met dit oordopje?

Het effectief gebruiken van het oordopje in taalcursussen lijkt nog veraf. Het oordopje is immers deel van wetenschappelijk onderzoek.

Uiteraard kunnen we niet uitsluiten dat een bedrijf binnenkort met de technologie aan de slag gaat om een product op de markt te brengen. Niettemin zal de wetenschappelijke kennis van de behandeling van deze ‘superzenuw’ en de bijwerkingen ervan eerst nog verder moeten evolueren.

 

Link naar volledig wetenschappelijk artikel: https://www.nature.com/articles/s41539-020-0070-0