Hoe zeg je gelukkige verjaardag in verschillende talen

Je kent het wel, je zit op vakantie in het buitenland ergens lekker wat te eten. Uit het niets gaan de lichten uit, gaat de verjaardagsmuziek aan en verschijnt er taart of ijs met zo’n vonkenstokje of -spuwer op. Iedereen zingt en klapt vrolijk mee. Maar wat zeg je dan tegen de jarige? De kans dat hij/zij ‘gelukkige verjaardag’ verstaat, is klein. Geen zorgen, sla dit artikeltje op en wens iedereen op de wereld gelukkige verjaardag.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Deens?

In het Deens wenst men de jarige een gelukkige verjaardag met ‘Tillykke med fødselsdagen’. Dit wil zeggen ‘Proficiat met je verjaardag’.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Duits?

In Duitsland zegt men ‘Alles Gute zum Geburtstag’. Letterlijk betekent dit ‘Ik wens je al het goede voor je verjaardag’. Vaak kort men dit zinnetje wel af en wordt het ‘Alles gute’, wat ongeveer ‘het beste’ betekent.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Ests?

Ook in Estland is iemand gelukkige verjaardag wensen een hele mond vol. Men zegt er ‘Palju õnne sünnipäevaks’, wat ‘veel geluk voor je verjaardag’ betekent.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Fins?

In Finland gebruikt men gewoon de letterlijke vertaling van ‘gelukkige verjaardag’: ‘Hyvää Syntymäpäivää’.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Frans?

In het Frans wenst men een ‘joyeux anniversaire’ of ‘bon anniversaire’. Een gelukkige verjaardag, dus.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Italiaans?

In het Italiaans zegt men ‘Buon Compleanno’ tegen de jarige. Ook wel ‘Tanti auguri’, wat ‘beste wensen’ betekent.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Noors?

‘Gratulerer med dagen’ is de manier om in het Noors gelukkige verjaardag te wensen. De letterlijke betekenis is ‘Proficiat met je dag’.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Pools?

In het Pools wenst men gelukkige verjaardag met een uitspraak die er ingewikkeld uit ziet: ‘Wszystkiego najlepszego’. Vertaling: ‘al het beste voor jou’.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Roemeens?

In het Roemeens gebruikt men de uitspraak ‘La mulți ani’. Het betekent ‘op vele jaren’.  ‘La mulți ani’ wordt in Roemenië ook gebruikt voor nieuwjaar, een naamdag of wanneer er een corrupte politicus in de gevangenis belandt.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Spaans?

Het Spaans voor gelukkige verjaardag lijkt een beetje op het Italiaans: ‘Feliz Compeaños’.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Tagalog (Filipijnen)?

In de Filipijnen spreekt men Tagalog. Om iemand gelukkige verjaardag te wensen, zegt men ‘Maligayang kaarawan’, wat letterlijk ‘Fijne dag voor jou’ betekent.

Hoe zeg je gelukkige verjaardag in het Zweeds?

In Zweden gebruikt men ofwel het korte woordje ‘Grattis’, wat ‘proficiat’ betekent. Men kan er ook de lange vorm gebruiken ‘grattis på födelsedagen’, wat ‘proficiat met je verjaardag’ betekent.