Italië is een prachtig vakantieland. Mooi weer, lekker eten en prachtige steden zorgen voor een onvergetelijke vakantie. Toch kun je je reis naar Italië nog mooier maken. Stap en beetje uit je traditionele toeristenrol en leg contacten met de lokale bevolking. Dan ontdek je Italië pas in zijn volle schoonheid. Een mondje Italiaans spreken … ja, dat helpt!

Kom in contact met de bevolking

Italianen zijn een volkje apart. Een Italiaan zit vol temperament, warmte en levenslust. Blijf in Italië dus niet op hotel of je appartement zitten. Trek de stad of het dorp in en meng je onder de lokale bevolking. Gedraag je eens wat minder toeristisch en laat je meeslepen door de Italiaanse levensstijl. Italianen appreciëren het als ze zien dat toeristen moeite doen om Italiaans te spreken en zich Italiaans te gedragen. Hoe minder het opvalt dat je een toerist bent, hoe beter de sfeer!

 

Iets te drinken bestellen in het Italiaans

Je kunt je Italiaanse zelf helemaal laten gaan op een van de vele gezellige pleintjes of in de vele steegjes, die Italië rijk is. Als je een biertje bestelt, vraag dan naar birra. De kans is groot dat je een Speroni krijgt, een pils gebrouwen in Rome. Als je een koffie wilt bestellen, is het opletten geblazen. Voor Italianen is koffie niet zomaar koffie. Als je Caffè, koffie in het Italiaans, vraagt in Italië, krijg je wellicht een espresso. Wil je een ander soort koffie, dan moet je deze bestellen met de specifieke naam. Bestel voor een espresso liever niet met ‘Un’espresso per favore’. Want dan zien de barista en de omzittenden direct dat jij geen echte Italiaan bent.

Een caffè americano komt het dichtst bij een gewoon kopje koffie, maar als je die bestelt val je door de mand als toerist. Voor een echte Italiaan is een caffè americano immers niet sterk genoeg. Om als echte Italiaan koffie te bestellen, bestel je Un Caffè (espresso), Un Caffè Lungo (een minder sterke koffie) of een ander soort koffie die je op de kaart ziet staan. Een gids om de juiste koffie te bestellen in Italië, vind je hier.

Natuurlijk zou je in Italië ook een echte Italiaanse wijn moeten proeven. Italië is, zoals je wel weet, een echt wijnland. Om een glas wijn te bestellen zeg je Un bicchiere di vino perfavore. Voor een fles zeg je una bottiglia di vino per favore tegen de ober.

Italiaanse streekproducten

Als je op reis bent in Italië, kun je genieten van de vele streekproducten die de regio te bieden heeft. Elke Italiaanse regio staat wel bekend om enkele heerlijke producten en gerechten. Probeer deze gerechten dus zeker in een lokaal restaurant. In haast elke streek vind je heel typische streekproducten. Kijk dus op voorhand al eens wat je zeker geproefd moet hebben op jouw vakantiebestemming. Een uitgebreid overzicht voor elke regio vind je hier.

 

Probeer een woordje Italiaans te spreken op vakantie

Zoals we eerder al zeiden, krijgt jouw vakantie in Italië een extra dimensie als je je ook als Italiaan probeert te gedragen. Door je Italiaans te gedragen, kun je ècht genieten van het leven in Italië. Uiteraard hoort daar dan ook een woordje Italiaans bij. Enkele handige woordjes en uitdrukkingen zijn:

 • Hallo : Ciao
 • Tot ziens : Arrivederci
 • Alstublieft : Per favore of Ecco
 • Graag gedaan : Di niente
 • Wat kost het? : Quanto costa?
 • Het spijt me : Mi dispiace
 • Hoe gaat het? : Come sta? (formeel) Come stai? (informeel)
 • Goed, dank u : Bene, grazie
 • Is deze tafel vrij? : È libero questo tavolo?
 • Wat is uw specialiteit? : Che è la vostra specialità?
 • Kunnen wij de rekening krijgen? : Ci porta il conto?
 • Ik versta u niet : Non la sento
 • Ik spreek geen Italiaans : Non parlo italiano

 

Wil je meer Italiaans leren? Schrijf je dan in voor een open taalcursus Italiaans van miQipo. Op enkele weken tijd kun je op vakantie naar Italië en leven als een echte Italiaan!